Pontos idő: 2017.08.17. 17:29

Időzóna: UTC + 2 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Legalizáció
HozzászólásElküldve: 2017.03.23. 19:18 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.01.26. 17:20
Hozzászólások: 132
Tartózkodási hely: Komárom-Győr
Likes given: 108
Likes received: 156
Sziasztok!

Lehet most sokaknál kiverem a biztosítékot, sőt lehet választ sem kapok a kérdésemre, de megpróbálom inkább itt, mert facebookon mindig csak a vérszívást látom, arra meg kinek van szüksége.

Olyan problámával fordulok hozzátok, hogy szeretném magam legalizálni. Na de mire is gondolok.

83 éves nagyapám mai napig piacozik és a saját maga által termelt barackot(mellesleg a világ legfinomabb barackja, aki segít annak egy tálcával adósa vagyok) viszi ki és árulja. Csípem a helyi piac hangulatát, jó oda járni. Most már harmadik éve foglalkozom a csilikkel, aki innen ismer láthatta mennyire balf@szul kezdtem, de az itteni régi motorosok nagyon sokat segítettek. A szószaimat a haverok szeretik, családban is harapnak rá, ezért gondoltam, hogy kimegyek piacozni.

Egyelőre tervben sincs, hogy felégetem Nagymarost, beszántom Debrecent és mindent behintek a saját szószaimmal, hiszen nem is ilyen mennyiségben készül, és van elég dolgom nekem is. [Illetve nem tervezem kínából hozni a szart és eladni sajátként]

Ha még mindig olvasod, most jön a kérdés.

Mi a menete annak, hogy árulhassam a termékeimet. Tudom persze nagy vonalakban, őstermelői, meg nébih meg stb., de egyszer örülnék ha valaki konkrétan leírná és nem csak pár szót odavetne. [Egyéb iránt egyszer egyik fbookos csoportban valaki nagyon részletesen leírta, le is mentettem, de egy fatális számítógéphiba miatt odaveszett :( ]

Úgy gondolom, ha valaki aki ezen végigment és ezt leírja nem vágja maga alatt a fát, hiszen a nagyobbaknak kiépült vevőkörük van, a kicsik meg majd megverekszenek.

Őszintén remélem, akad valaki aki tud segíteni!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Legalizáció
HozzászólásElküldve: 2017.03.24. 00:12 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.17. 01:05
Hozzászólások: 48
Tartózkodási hely: Veszprém
Likes given: 6
Likes received: 42
Szia!
Nekem is megfordult a fejemben ez a gondolat, ezért írtam a NEBIH ügyfélszolgálatának, egy segítségkérő levelet. És válaszoltak, talán túl részletesen is :) . Beidézem a levélváltásunkat, előre szólok nem rövid.
Nekem a levelükben szereplő rengeteg adminisztráció és macera láttán elment tőle a kedvem. Én hobbiként szerettem volna csinálni nem nagy tételben 40-50 tő paprikával, de ennyi bürokratikus teherrel ilyen kis mennyiségben szerintem nem éri meg vele foglalkozni, csak jóval nagyobb tételben.

Szóval a levél:

Kérdés:
Tisztelt NÉBIH!
Őstermelői keretek közt tervezem fűszernövény termesztés elkezdését. Szeretném a megtermelt növényeket otthoni keretek közt feldolgozni. Milyen engedélyekre van szükségem a tervezett tevékenység elindításához, illetve milyen feltételeknek kell megfelelnie a feldolgozás helyének (konyha)?

Válasz:
Ügyfélszolgálatunkra érkezett megkeresésére továbbítjuk Önnek Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságunk válaszát.

Igazgatóságunkhoz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Ügyfélszolgálata által továbbított megkeresésére, mely őstermelőként termelt fűszernövények saját maga által történő feldolgozásának feltételeivel kapcsolatos, az alábbi tájékoztatást adjuk:

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 6. számú melléklete a mezőgazdasági őstermelői tevékenységekről II. pontja felsorolja a mezőgazdasági őstermelői termékeket és tevékenységeket. Ennek C) pontjában a tevékenységek között szerepel „3. a külön jogszabályban meghatározott kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés”.
Tehát őstermelőként végezhető kistermelői tevékenység, az arra vonatkozó szabályok szerint.

A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. FVM rendelet 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelete (továbbiakban kistermelői rendelet) lehetővé teszi, hogy regisztrált kistermelő kis mennyiségű, saját maga által megtermelt alapterméket, illetve az alaptermékből saját maga által előállított élelmiszert értékesítsen.

Az 5. § szerint a kistermelői tevékenység megkezdését a kistermelő köteles írásban bejelenteni a gazdasága szerinti illetékes járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalnál nyilvántartásba vétel céljából.

A kistermelői rendelet 1. melléklet A része tartalmazza a kistermelő által forgalmazható egyes termékekre vonatkozó kis mennyiség heti/éves maximális mennyiségét. Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék esetében maximálisan heti 150 kg, évi 5200 kg, egyéb feldolgozott növényi eredetű termék esetében maximálisan heti 50 kg.

A kistermelő által előállított élelmiszer értékesíthető a kistermelő
- saját gazdaságában (lakóhelyén),
- saját megyében és Budapesten, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságra lévő piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek,
- saját gazdaságában falusi vendégasztal keretében.

Csomagoltan történő kistermelői élelmiszer árusítása esetén, ha a saját gazdaságában, lakóhelyén, piacon, vásáron, rendezvényen, ideiglenes árusítóhelyen történik az árusítás, a termék csomagolásán fel kell tüntetni
– a kistermelő nevét, címét, vagy gazdaságának címét,
– a termék nevét, és a
– minőség-megőrzési időtartamát vagy fogyaszthatósági idejét,
– fogyaszthatósági időtartammal rendelkező termékek esetén a tárolási hőmérsékletet,
– a termék tömegét, amennyiben az nem a vásárló jelenlétében lett mérve (6. § (4)).
Amennyiben a terméket kiskereskedelmi, vagy vendéglátó egység számára értékesíti, a csomagoláson az élelmiszer-termék jelölésére vonatkozó követelményeket – többek között az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet (2011. december 12-én lépett hatályba és néhány kivételtől eltekintve 2014. december 13-tól kell alkalmazni) – kell betartani.

A kistermelő által előállított élelmiszerről adatlapot kell készíteni, melynek tartalmaznia kell a kistermelő nevét, címét, az élelmiszer előállításának helyét, az élelmiszer megnevezését, az összetevők felsorolását csökkenő sorrendben, a minőség-megőrzési időtartamot, és a tárolási hőmérsékletet.
A kistermelőnek a rendelet 6. § (7) bekezdés szerint nyilvántartást kell vezetnie a saját maga által előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről, az értékesítés helyéről és idejéről. A nyilvántartást, vagy annak másolatát az értékesítés helyén kell tartani, és azt 2 évig meg kell megőrizni.

A kistermelői élelmiszer előállításának általános higiéniai követelményeit a rendelet 4. számú mellékletének I. szakasza határozza meg.
Az élelmiszer előállításával és forgalmazásával csak olyan személy foglalkozhat, akinek az egészségi állapota erre orvosilag igazoltan megfelelő.

A kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért, a nyomon-követhetőség biztosításáért és dokumentálásáért.

A fentiek szerint őstermelőként végezhet kistermelői tevékenységet, melynek során a saját maga által megtermelt alaptermékből élelmiszereket állíthat elő és értékesíthet.

Az Éltv. 47/b § alapján felügyeleti díjat köteles fizetni az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki – többek között – élelmiszert hoz forgalomba. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos részletes tájékoztatásért a NÉBIH felügyeleti díj ügyfélszolgálatához a felügyeletidij@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy a 06-1-336-9230 telefonszámon fordulhat.

Figyelmébe ajánljuk, hogy az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok gyűjteménye elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján http://www.nebih.gov.hu a Szakterületek > Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság > Jogszabályok > Jogszabályok jegyzéke útvonalon.

A járási állategészségügyi hivatalok (korábban kerületi hivatalok) és megyei igazgatóságok elérhetősége megtalálható a http://www.nebih.gov.hu oldalon az „elérhetőségek ” menüpont alatt, vagy a „helyi kapcsolatok > keresés település szerint” adatbázisban.

Tisztelettel:
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Ügyfélszolgálat


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Legalizáció
HozzászólásElküldve: 2017.03.30. 08:15 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.12. 19:10
Hozzászólások: 577
Tartózkodási hely: Nagymaros
Likes given: 376
Likes received: 560
potha írta:
Sziasztok!

Lehet most sokaknál kiverem a biztosítékot, sőt lehet választ sem kapok a kérdésemre, de megpróbálom inkább itt, mert facebookon mindig csak a vérszívást látom, arra meg kinek van szüksége.

Olyan problámával fordulok hozzátok, hogy szeretném magam legalizálni. Na de mire is gondolok.

83 éves nagyapám mai napig piacozik és a saját maga által termelt barackot(mellesleg a világ legfinomabb barackja, aki segít annak egy tálcával adósa vagyok) viszi ki és árulja. Csípem a helyi piac hangulatát, jó oda járni. Most már harmadik éve foglalkozom a csilikkel, aki innen ismer láthatta mennyire balf@szul kezdtem, de az itteni régi motorosok nagyon sokat segítettek. A szószaimat a haverok szeretik, családban is harapnak rá, ezért gondoltam, hogy kimegyek piacozni.

Egyelőre tervben sincs, hogy felégetem Nagymarost, beszántom Debrecent és mindent behintek a saját szószaimmal, hiszen nem is ilyen mennyiségben készül, és van elég dolgom nekem is. [Illetve nem tervezem kínából hozni a szart és eladni sajátként]

Ha még mindig olvasod, most jön a kérdés.

Mi a menete annak, hogy árulhassam a termékeimet. Tudom persze nagy vonalakban, őstermelői, meg nébih meg stb., de egyszer örülnék ha valaki konkrétan leírná és nem csak pár szót odavetne. [Egyéb iránt egyszer egyik fbookos csoportban valaki nagyon részletesen leírta, le is mentettem, de egy fatális számítógéphiba miatt odaveszett :( ]

Úgy gondolom, ha valaki aki ezen végigment és ezt leírja nem vágja maga alatt a fát, hiszen a nagyobbaknak kiépült vevőkörük van, a kicsik meg majd megverekszenek.

Őszintén remélem, akad valaki aki tud segíteni!


Pedig tényleg annyi a legegyszerűbb válasz, hogy bemész a falugazdászhoz, elintézed az őstermelőit. Aztán a NÉBIH-ez a kistermelőit. Ők kimennek megnézni a feltételeket, hogy alkalmas e élelmiszer előállítására és ha igen, akkor megkapod az engedélyt. Be kell tartanod az előírásokat, mint a termelési napló, gyártmánylap és egyéb adminisztrációs dolgok. De úgyis elmondanak mindent, illetve a vonatkozó előírásokat elolvasod.

_________________

http://www.gabkochili.hu
GaBko Chili blog: http://gabkochili.blog.hu/
facebook: https://www.facebook.com/GaBkoChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Legalizáció
HozzászólásElküldve: 2017.04.07. 17:25 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.01.26. 17:20
Hozzászólások: 132
Tartózkodási hely: Komárom-Győr
Likes given: 108
Likes received: 156
Köszönöm az infókat. Így már eggyel könnyebb egyáltalán átgondolni is :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség